Kreditering: Energinet, Palle Peter Skov
Baltic Pipe er en gasrørledning på tværs af Danmark. Det er et af Danmarks største energiprojekter, og rørledningen har til formål at øge gaskapaciteten. Baltic Pipe bliver anlagt ved et samarbejde mellem Energinet og det polske gastransmissionsselskab GAZ-SYSTEM S.A. Gasrørledningen forbinder gassystemerne i Norge, Danmark og Polen og består bl.a. af 800-950 km nye gasrør i Nordsøen, Danmark, Østersøen og Polen.
Udbygningen af Baltic Pipe vil have en kapacitet på op til 10 milliarder kubikmeter gas om året og vil have en samlet omkostning på 12-16 milliarder kroner, hvoraf Energinet skal finansiere ca. halvdelen af investeringen.
Baltic Pipe-projektet er et projekt af fælles europæisk interesse (PCI), der binder Europas energisystemer tættere sammen og bidrager til opfyldelse af EU’s klima- og energipolitiske mål. Regionalt vil projektet, sammen med andre af GAZ-SYSTEMs planlagte projekter, binde gasmarkederne i Europa bedre sammen og således understøtte sammenhængen i den europæiske Energiunion. Projektet modtager på den baggrund støtte fra EU.
Projektet styrker det eksisterende danske gassystem ved bl.a., at diversificere forsyningen, da Danmark får en ekstra forsyningskilde fra det norske gassystem med mulighed for også at blive forsynet via Polen. Det giver endvidere mulighed for øget konkurrence på gasmarkedet.
Klik her for at læse mere om projektet på energinets hjemmeside
Kilde: energinet.dk
Hvad er ekspropriationskommissionens opgave på dette anlæg?
Erhvervsministeren har den 9. juli 2019 udstedt bekendtgørelse nr. 713, som fastlægger plangrundlaget for Baltic Pipe-Projektet på dansk grund (landsplandirektivet).
Ekspropriationskommissionen har ved sin behandling af projektet taget udgangspunkt i de rammer for projektet, som landsplandirektivet fastlægger, herunder linjeføringen for Baltic Pipe.
Kommissionen har foretaget besigtigelse af projektet.
Ekspropriation af de nødvendige arealer og rettigheder er foretaget. På de fleste ejendomme har det drejet sig om pålæg af servitutter til beskyttelse af anlægget. På nuværende tidspunkt behandles eventuelle udeståender i projektet.
Når Baltic Pipe er anlagt kan det blive aktuelt for kommissionen at behandle eventuelle erstatningskrav vedrørende forhold, der ikke er behandlet i forbindelse med ekspropriationerne, jf. §§ 20 og 21 i ekspropriationsprocesloven. Det kan f.eks. være nabogener eller strukturskadeerstatning.
Hvis du har spørgsmål vedr. anlægget, kan du kontakte anlægsmyndigheden:
info@energinet.dk
Tlf: +45 70 10 22 44